Expositie “Beelden van een Meubelmaker”

Het Franz Pfanner Huis in Park Klein Vink, Arcen organiseert van 10 september t/m 8 oktober 2017 de expositie “Beelden van een Meubelmaker”. De kunstenaar Bert Aalbers laat in de expositie een aantal objecten met uiteenlopende en verrassende vormen zien. Op de openingsdag van de expositie, 10 september, zal Bert Aalbers zelf aanwezig zijn.

FP tentoonstelling meubelmaker A3 NL

Bert Aalbers
De kunstenaar houdt van de uitdagende spanning van het wordingsproces: van vaag idee naar concreet object. Een randje kant aan een wit tafellaken, het idee ‘fiets’ en afgedankte wijnkistjes hebben o.a. tot een beeld-tafeltje geleid. Massief inlands hout is het materiaal dat hem aanspreekt. Elk hout heeft zijn eigen typische karakter en uitstraling. De ene keer vraagt een idee om een wild gevormd stuk hout, of een wilde vlammende tekening of kleur; een andere keer zijn het juist rust en ingetogenheid die bijdragen aan de kracht van een beeld.

Tijdens zijn studie sociologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (1974-1983) hield Bert Aalbers zich o.a. bezig met milieuproblematiek. Tegelijkertijd maakte hij als hobby massief houten meubels voor eigen gebruik. Omdat een kantoorbaan als socioloog hem niet datgene zou kunnen bieden wat hij als zinvol en plezierig werk zag, is hij in 1984 de eigen meubelmakerij Kopshout begonnen samen met 3 anderen die zich ook konden vinden in het uitgangspunt van mens- en milieuvriendelijk ondernemen. Enkele begrippen staan centraal: tijdloos-moderne vormgeving, kwaliteit en duurzaamheid, massief Europees hout en milieuvriendelijke uitgangspunten.

Sinds 2000 is vormgeving voor Bert Aalbers het meest boeiende onderdeel van zijn vak. Daarbij ontwikkelde zich de behoefte om zichzelf meer vrijheid te gunnen bij het vormgeven, wat geleid heeft tot het bekende “tafeltjes-project” onder de naam: “Beelden van een meubelmaker”, waarmee hij in 2002 uitgenodigd werd voor een zomerexpositie in Museum het Valkhof in Nijmegen. Sindsdien exposeert Bert Aalbers zijn vrije werk 4 of 5 keer per jaar.

Entree
De expositie is open op woensdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De entree is gratis, maar een vrijwillige gave is welkom. Groepsbezoek is op afspraak mogelijk. Meer informatie over de expositie vindt u op de website van Bert Aalbers.