Expositie “Beelden in Verf en Staal” van Henk Vissers

FP tentoonstelling Henk Vissers A5Schilderijen- en Beeldenmaker Henk Vissers uit Bergen exposeert twee- en drie dimensionaal werk in het Franz Pfanner Huis, Park Klein Vink, Arcen.

De officiële opening is op 9 september om 11.30 uur met een inleiding van Joop Berendsen en met muzikale intermezzo’s van het saxofoonkwartet Kleptomania. Henk is op 30 september in het Franz Pfanner Huis aanwezig om aan bezoekers tekst en uitleg over zijn werken te geven.

Henk Vissers
Henk Vissers (1954) studeerde MO A & B aan de Akademie voor Beeldende Vormgeving in Tilburg (1973-1978). Hij woont en werkt als beeldend kunstenaar in Bergen. Hij is voorzitter van het Bergen e.o. actieve kunstcollectief Inter Finem Mosamque Ars (IFMA). Hij is tevens docent bij het Raaylandcollege in Venray.

Het werk van Henk Vissers gaat over mensen en menselijke relaties. De menselijke figuur met al zijn charme en schoonheid fascineert hem. Met kleuren en licht & schaduw tracht hij de dagelijkse werkelijkheid waarin de mens figureert te verbeelden in stalen sculpturen en kleurrijke schilderijen.

‘Ik zie de mens als een narratief fenomeen, drager van vele fantasieën en verhalen en met een lichaam als expressief materiaal’. Daarin vindt hij een onuitputtelijke inspiratiebron en fascinatie. Schilderijen en beelden maken is voor Henk Vissers als een primaire levensbehoefte, hij kan eenvoudigweg niet zonder. Het is zijn manier om zijn gevoelens uit te drukken. Zijn werk oogt daarom intuïtief en als vanuit een natuurlijke vanzelfsprekendheid tot stand gebracht. ‘Onverzadigbare nieuwsgierigheid en de drang om vorm te geven aan de beelden in mijn hoofd, vormen steeds weer uitdagende mogelijkheden voor nieuwe werken.’

Ook in zijn Corten-staalsculpturen is de mens het narratieve fenomeen. Het zijn tekeningen in staal van gestileerde mannen- en vrouwenfiguren. Ze balanceren, zonnebaden, hurken of relaxen. In subtiele contouren tekenen de figuren zich af in de ruimte. De ‘gelaserde’ sculpturen met hun kantachtig karakter krijgen, eenmaal uitgesneden en op hun plaats, een complexe twee- én driedimensionaliteit. Licht geeft de beelden hun boeiende gelaagdheid door alsmaar wisselende slagschaduwen.

Als kunstenaar is Henk gevoelig voor visuele impressies. Die slaat hij op in vluchtige schetsen of als beelden in zijn hoofd. Zo ontstaat een beeldenarchief van kleuren, vormen, lichtsensaties en stemmingen. In zijn atelier en in de werkplaats wordt dit beeldenarchief omgezet in kleurrijke ‘beelden in staal en verf’.

Werken van deze beeldende kunstenaar zijn opgenomen in diverse kunstcollecties, zowel privécollecties als collecties van instellingen, bedrijven en beeldentuinen. Ook in de openbare ruimte komt men zijn werk tegen.

Entree
De expositie start op 9 september en is t/m 14 oktober 2018 op woensdag, zaterdag en zondag van 13.00-17.00 uur te zien. De toegang is gratis. Giften zijn welkom.

Voor meer info zie de website www.henkvissers.nl