Expositie “Een loflied voor een liefde”. 25 Lino’s van Aad de Haas

Het Franz Pfanner Huis op Park Klein Vink in Arcen organiseert van 15 januari tot 18 februari 2017 de expositie “Aad de Haas, een loflied voor een vrouw”.

Hommage aan Nel de Haas-Koekmanfp-aad-de-haas-a5
Tijdens de expositie zijn 25 lino’s van Aad de Haas te zien, die Jules Kockelkoren 35 geleden heeft geselecteerd voor een map, die dient als een loflied en een hommage aan Aad’s vrouw Nel de Haas-Koekman. In zijn leven en werken heeft zij een grote en indringende rol gespeeld. Zij neemt de centrale plaats in in veel van zijn werken met een innige, zachtaardige, door liefde omstraalde sensualiteit. Aad portretteerde gelaat en gestalte van zijn minnares als lyrische verbeeldingen van gesublimeerde erotiek. In de jaren van tegenspoed stond Nel onwankelbaar aan zijn zijde. Na zijn dood is zij onafgebroken blijven doorwerken om Aad’s werk voort te zetten.

Het bewogen leven van Aad de Haas
Aad de Haas is in 1920 in Rotterdam geboren en overleed na een hersenbloeding op 21-03-1972 in Schaesberg. Hij groeide op in een streng katholiek milieu en had een bewogen leven. In 1938 ging hij naar de Rotterdamse Academie voor Beeldende Kunst waar hij in 1942 zijn diploma behaalde. Hij werkte daarna als vrij
beeldende kunstenaar in zijn atelier thuis bij zijn ouders. Vanwege zijn voor de
bezetter onwelgevallig werk belandde Aad in 1943 in de gevangenis. In 1944 kwam
hij plots vrij en trouwde met Nel Koekman.

Aad dook onder in het Limburgse Ingber bij Gulpen en kreeg de opdracht de kerk van Wahwiller te beschilderen (1946-1949). Zijn kruiswegstaties en muurschilderingen stuitten op verzet en moesten op last van het Vaticaan worden verwijderd. In 1981 keerden de werken terug in de kerk van Wahwiller. Aad de Haas kreeg uiteindelijk toch erkenning. Ruim 250 schilderijen, tekeningen, monotypes en grafiek zijn na aankoop door de Stadsgalerij Heerlen voor Limburg bewaard gebleven.

Aanvang en entree
De expositie loopt van 15 januari tot 18 februari 2017 en is in deze periode iedere zaterdag- en zondagmiddag te bezichtigen van 13.00 tot 17.00 uur. De entree is gratis, maar een vrijwillige gave is welkom. Voor groepsbezoek kunnen aparte afspraken worden gemaakt.