Concert Kamerkoor Cantate

Concert op de zondagochtend

22 mei: Kamerkoor Cantate 
In de serie Concerten op de Zondagochtend vindt op zondag 22 mei 2011 om 11.30 uur in het Franz Pfanner Huis het tweede concert van dit seizoen plaats.

Kamerkoor Cantate uit Venlo o.l.v. dirigent Dion Ritten is na een sfeervol optreden in 2009 opnieuw te gast in het akoestisch bijzondere Franz Pfanner Huis. Het programma wordt geheel a capella gezongen en staat in het teken van het jubileumjaar 100 jaar Missiehuis St. Paul en 10 jaar Franz Pfanner Huis, waarin religieuze muziek centraal staat. Het concert in Arcen dient mede als voorbereiding voor het optreden van het koor medio juni 2011 tijdens het gerenommeerde internationale Kamerkoorfestival te Marktoberdorf (D).

De entree voor dit jubileumconcert bedraagt slechts € 7,50. Reserveren van plaatsen is mogelijk via franzpfannerhuis@home.nlof tel. 077-4732025 (W. Janssen). Gereserveerde plaatsen kunnen worden betaald voor aanvang van het concert bij de kassa aan de ingang van de zaal.

Kamerkoor Cantate

Cantate is een vrouwenkoor, dat zich mag rekenen tot één van de beste vocale ensembles van Neder-land. Het werkt al meer dan 40 jaar aan kwaliteit en vernieuwing van de vrouwenkoorzang en bestaat thans uit 22 dames in de leeftijd van 20 tot 40 jaar.
Het koor werd in 1970 opgericht door dirigent Gerard Franck en staat sinds 2002 onder leiding van de Kerkraadse dirigent Dion Ritten. Het repertoire is veelzijdig en bevat verschillende stijlen (religi-euze en wereldlijke muziek). De concerten zijn sfeervol en bijzonder. Het Kamerkoor wordt zeer gewaardeerd door een enthousiast en steeds breder wordend publiek.

In het binnen- en buitenland heeft Cantate de afgelopen jaren successen geboekt met o.a. concertrei-zen naar de Verenigde Staten (2004) en Rome (2007) en concerten en workshops in o.a. Duitsland, Belgie en Italie. In 2006 heeft Cantate Nederland vertegenwoordigd tijdens het koorfestival Europa Cantat te Mainz. Tijdens het Nederlands Koorfestival 2005 behaalde Cantate de titel “Nederlands Koor van het Jaar”. In 2008 is deelgenomen aan de Koorcompetitie te Maribor, Slovenie.

Cantate heeft de CD “Circles“ uitgebracht, waarin een doorsnee van het veelzijdige repertoire te be-luisteren is.

Dirigent Dion Ritten

Dion Ritten (1958) begon zijn muziekstudies aan het Maastrichts Conservatorium, waar hij in 1982 slaagde voor het Hoofdvak Schoolmuziek. Na 2 jaar het hoofdvak Koordirectie aan dit instituut te hebben gestudeerd, maakte hij deze studie in 1986 af aan de “Staatliche Hochschule für Musik Rheinland Grenzland-Institut” te Aken. Verder studeerde Dion Orkestdirectie bij Professor Louis Weemaels, gerenommeerd oud-dirigent van het Nationaal Orkest van België.

Dion werkt regelmatig met bekende solisten als Harrie Peeters, Hub Claessens, Saskia Gerritsen, Thea Vermeulen, Jan Alofs, Corinne Romijn, Janine Kitzen, Kim Savelsbergh, Andrea Poddighe en Frans Kokkelmans en Marjorie Ginzcinger.
Momenteel is Dion Ritten ook dirigent van o.a. het Mannenkoor Beeker Liedertafel, de Koninklijke Zangvereniging Nijmeegs Mannenkoor en het Weerter Gemengd Koor “Vivace”.