Mo(nu)menten onderweg

Van 29 mei t/m 10 juli 2010 is ieder weekend van 13.00-17.00 uur een unieke expositie te zien in het Franz Pfanner Huis, Klein Vink 4 te Arcen onder de titel “Mo(nu)menten onderweg”, over kruisen en kapellen in de regio. Deze expositie past prima in het thema religieuze kunst en muziek voor het jubileumjaar 2011 (100 jaar Missiehuis St. Paul en 10 jaar Franz Pfanner Huis).

De opening van “Mo(nu)menten onderweg” wordt gehouden op
29 mei om 11.45 uur in het Franz Pfanner Huis. De muzikale begeleiding is in handen van de Venlose zanger en componist Ben Verdellen. Voorafgaande aan de opening is er een H. Mis in de kapel van Missiehuis St. Paul. De H. Mis begint om 10.30 uur en wordt opgeluisterd door het eveneens 100 jarige Franciscuskoor uit Venlo o.l.v. Marianne Maessen-Scherjon.
U bent van harte welkom de H. Mis en de opening van de expositie bij te wonen of anders de tentoonstelling in het weekend tot en met 10 juli te bezoeken.

De tentoonstelling bevat foto’s van historische en moderne wegkruisen en kapellen in de grensregio. De historie van 15 kruisen en kapellen wordt in het bijzonder toegelicht. Ook zijn beelden uit kapellen te bezichtigen. Daarnaast exposeert de veelzijdige kunstenaar Ruud van der Beele uit Arcen modellen van zijn kapellen en verleent de Restauratiewerkplaats van de Stichting Wegkruisen en Kapellen Venray haar medewerking aan deze expositie.
Na het bezoek van de expositie kunnen bezoekers kruisen en kapellen in de regio per fiets bekijken. Hiervoor zijn fietsroutes samengesteld, die tegen een kleine vergoeding verkrijgbaar zijn.

Amateurfotograaf Will Verberk uit Arcen fotografeerde op een schitterende wijze kruisen en kapellen in de clusters Arcen-Lomm-Velden, gemeente Bergen, Walbeck-Twisteden-Wemb, Broekhuizenvorst-Blitterswijk-Wanssum en Broekhuizen-Lottum-Grubbenvorst.
Uit het werk van Ruud van der Beele valt op te maken hoe het proces van idee naar uitvoering gestalte heeft gekregen. Enkele van zijn moderne kapellen zijn op foto’s te zien.
De restauratiewerkplaats uit Venray laat zien hoe oude beelden gerestaureerd worden en hoe replica’s vervaardigd worden. Ook is er een DVD over het werk in de werkplaats te zien.

De bijzondere betekenis van wegkruisen en kapellen wordt onderstreept. De monumenten van toen en nu vertellen hun eigen verhaal. Zij maken deel uit van ons cultureel historisch erfgoed en zijn van grote betekenis voor de geschiedenis van de streek. Het waren vroeger plaatsen, waar mensen samen kwamen om lief en leed te delen. Maar ook nu nog staan mensen er bij stil, leggen er in een moment van rust en bezinning bloemen neer en steken er kaarsjes aan.

De expositie is samengesteld onder verantwoordelijkheid van een werkgroep binnen de tentoonstellingscommissie met als voorzitter Paula Kenis. Bij de samenstelling is veel dank verschuldigd aan Will Verberk, Ruud van der Beele en diverse Stichtingen Kruisen en Kapellen in de regio.

Het Franz Pfanner Huis is in het Pinksterweekend ‘s zaterdags gesloten. Bezoek is gratis. Giften zijn welkom.