Tentoonstelling 100 jaar Missiehuis St. Paul

100 jaar Missiehuis St. Paul in Arcen

Precies 100 jaar geleden werd door de Congregatie van de Missionarissen van Mariannhill in Arcen het Missiehuis St. Paul gesticht om paters en broeders op te leiden voor uitzending naar haar missiegebieden. Daarom is onder de titel “Mensen met een missie”, 100 jaar St. Paul van 4 september tot en met 9 oktober in het Franz Pfanner Huis op Klein Vink in Arcen ieder weekend van 13.00 tot 17.00 uur de fototentoonstelling te bezichtigen waarin, aangekleed met voorwerpen uit de missie, het verhaal verteld wordt over 100 jaar St. Paul. Gratis entree!

Officiële opening op 4 september

De expositie wordt zondag 4 september om 11.45 uur officieel geopend door burgemeester Bruls van de gemeente Venlo en de speciaal uit Rome overgekomen Generaal Overste van de Congregatie van Mariannhill, pater Damian Weber. Hieraan gaat om 10.30 uur vooraf een plechtige misviering in de kapel van het Missiehuis, opgeluisterd door de Schola Cantorum van het Ward Instituut.

De congregatie vindt haar oorsprong in Mariannhill Zuid-Afrika en werd begin vorige eeuw gesticht door een aantal van oorsprong hoofdzakelijk Duitse trappisten. Hun bezielende en strakke leider was Abt Franz Pfanner. Het streven van de Mariannhillers was zo snel mogelijk te beginnen met een eigen opleiding in Europa. Een van hen, Pater Notker Vorspel, werd daartoe terug naar Europa gestuurd. Op zoek naar een plek voor een opleidingshuis stootte hij bij toeval op het landgoed Klein Ven in Arcen, waar toen een “vetweiderij en veefokkerij van hoornvee en paarden” was gevestigd. Ook graasden er de paarden van de in Venlo gelegen huzaren. Het landgoed bestaande uit 60 ha bos en ven en 120 ha landbouwgrond werd aangekocht en de daarop gelegen pachterswoning met schuur werd het voorlopige klooster. Naast Pater Notker waren de eerste bewoners enkele inmiddels eveneens uit Zuid Afrika overgekomen broeders en postulanten. Gezien hun Duitse afkomst kreeg het klooster als naam Sankt Paul.
IJver en bouwlust konden hen niet worden ontzegd want naast een kapel die aangebouwd werd kwam er in tijdbestek van enkele jaren een grote boerderij en een nieuw groot klooster met als naam St. Paul. Honderden missionarissen zijn hier in de loop van de jaren opgeleid en van hieruit uitgezonden naar Afrika, Papoea Nieuw Guinea en Brazilië. Onder hen bevond zich de uit Venlo afkomstige en enkele jaren geleden overleden Harrie van Lieshout, de bisschop van de congregatie in Lae (PNG).

In de loop van de jaren ’60 kwamen er echter elk jaar minder novicen en fraters. De landerijen werden een vakantiepark voor zogeheten geïntegreerde recreatie, waarvan de opbrengsten naar projecten in de Derde Wereld gingen. Klein Vink werd daarmee een recreatiepark, waar iedereen op vakantie kon gaan op de camping of in een bungalow. Later werd een zwembad en het Thermaalbad Arcen gerealiseerd.
Het grote klooster werd afgebroken en de paters en broeders kregen elders op het terrein een modern Missiehuis met een nieuwe kapel. Het werd tevens de nieuwe thuisbasis voor de uit de missie terugkerende paters en broeders of hun vakantieadres.

In 2004 werd het recreatiepark verkocht aan Roompot.