Expositie “Aad de Haas”

Aad-de-Haas-linoAad de Haas in Franz Pfanner Huis Arcen

Op Paaszaterdag, Paaszondag en Paasmaandag wordt in het Franz Pfanner Huis, Klein Vink 4 te Arcen een extra ingelaste expositie gehouden onder de naam “van Passie en Pasen”. Te zien zijn 40 Passieprenten van Aad de Haas. Dit grafisch werk is zodanig in de sfeervolle tentoonstellingsruimte opgesteld, dat het een lengte van twee maal tien meter beslaat. Tijdens de expositie kunnen de prenten desgewenst nader worden toegelicht. Het Franz Pfanner Huis is op voormelde dagen open van 13.00-17.00 uur. Iedereen is welkom. Entree is gratis. Giften zijn welkom.

Deze zwart-wit linosnedes verbeelden op een ongebruikelijke wijze het lijdensverhaal. De eerste lino gaat over de intocht in Jerusalem. De laatste lino eindigt met de uitbeelding van de Paasmorgen en Paasavond. Niet alle 14 kruiswegstaties zijn in de prenten afgebeeld, maar des te meer is er aandacht voor “gewone” mensen langs de kant van de weg. Hiermee krijgt het lijdensverhaal van Christus een actuele betekenis. Het gaat in deze serie om liefde en dood en om wat mensen elkaar aandoen.

De lino’s werden in drie dagen vervaardigd door Aad de Haas. Zij vallen vaak niet op tussen de soms bijna verpletterende indruk, die de schilderijen van deze kunstenaar maken. De lino’s zijn niet alleen tijdens de Paasdagen te zien, maar staan ook centraal tijdens de meditatiebijeenkomst, die op Goede Vrijdag om 20.00 uur in het Franz Pfanner Huis wordt gehouden.

Dit jaar is het 40 jaar geleden, dat Aad de Haas is overleden. Alom wordt de schilder en graficus herdacht. Van zijn geboortestad Rotterdam tot Wahlwiller, van Heerlen (Glaspaleis Schunck*) tot Gennep. Maar nu ook in Arcen.