Tentoonstelling “Van Legende tot Volksgebruik”

meiboom-franzDoor het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed is 2012 uitgeroepen tot het Jaar van het Immaterieel Erfgoed. De aanleiding hiertoe is de ondertekening dit jaar door Nederland van de Unesco Conventie Immaterieel Erfgoed.

Het Franz Pfanner Huis op Klein Vink in Arcen sluit van 2 september t/m 14 oktober hierop aan met een thematentoonstelling onder de titel “Van Legende tot Volksgebruik”. De openingsuren zijn iedere woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur en de entree is vrij. De opening is op zondag 2 september om 11.30 uur met een inleiding door Drs. Theo Fransen en muzikale intermezzo’s door de uit Venlo afkomstige Folkgroep Parelmoer.

Aan de hand van tekst, foto’s en attributen worden volksgebruiken en tradities belicht, die we kennen in de regio Noord Limburg en aanliggend grensgebied. Het verband wordt gelegd met de christelijke grondslag, die ze hebben en/of met sporen, die terugleiden naar het Keltische en Germaanse erfgoed. Voorbeelden zijn de Köpkesmêrt in Ayen, de Palmhöltjes optocht in Venlo, het Driekoningen zingen in Straelen, maar ook de Bastianus en Gekke Maondaag in Velden of de processie naar Kevelaer.

Met het thema wordt aansluiting gevonden met de doelstelling van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed, namelijk mensen zoveel mogelijk bewust maken van het belang van immaterieel erfgoed. Het laten nadenken over hun eigen immaterieel erfgoed, dat de moeite waard is om het aan volgende generaties door te geven.
De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van onder andere het Prins Bernhard Cultuurfonds.