Expositie “Aardetekens en bomentaal”

Op zondag 3 februari 2013 wordt om 11.30 uur de nieuwe expositie “Aardetekens en Bomentaal” met werken van Marije Kos en Thea Kanters in het Franz Pfanner Huis Klein Vink 4 Arcen officieel geopend. Iedereen is welkom bij de opening en/of een bezoek aan de tentoonstelling.
Deze dubbeltentoonstelling is t/m 17 maart op iedere zaterdag en zondag tussen 13.00-17.00 uur gratis te bezichtigen. Het Franz Pfanner Huis is in het Carnavalsweekend gesloten. “Aardetekens en Bomentaal” is samengesteld uit schilderijen en poëzie van Marije Kos, keramische objecten van Thea Kanters en creatieve werken van leerlingen van groep 7 van de Arcense Wijdtveldschool.

Marije Kos uit Milsbeek en Thea Kanters uit Breda bieden bezoekers een blik in hun wereld vol organische groeivormen, licht en luchten. Zij komen elkaar tegen in een organische vormentaal ergens tussen figuratie en abstractie met de natuur als een belangrijke inspiratiebron. Zij hebben zoveel raakvlakken, dat zij in 2001 besloten samen te werken en duo-exposities te houden. Ook verzorgen zij educatieve projecten voor scholen.

Marije Kos is beeldend kunstenaar, dichter en kunsthistoricus. Zij komt uit Milsbeek. Als schilder/dichter put zij uit de natuur, natuurreligies, het aardse en het buitenaardse. De kale winterboom is voor haar een belangrijk motief. De boom als getekende overlever of als symbolisch slachtoffer van menselijk ingrijpen in de natuur over de hele aardbol.  Haar inspiratiebronnen zijn de natuurlijke fenomenen, de aardse krachten, in combinatie met de mystiek, waarmee dezen werden omgeven en het respect, dat er voor bestond, voordat de mensheid zich op de voorgrond ging plaatsen.
Thea is keramist uit Breda. Klei is voor haar een fantastisch materiaal. Het boeit haar en daagt haar uit. Het is nog vormloos en biedt het hierdoor veel vrijheid. Maar het heeft het ook technische beperkingen, o.a. door zijn soepelheid en het droogproces. Thea zoekt de grenzen op van de mogelijkheden met dit materiaal en dit leidt voor haar tot nieuwe ontdekkingen. De kunstenares is gefascineerd door de natuur. Vanuit haar interesse voor sciencefiction fantaseert zij hierop door. Zij creëert  nieuwe, mogelijke toekomstige levensvormen. Haar fascinatie voor de prachtige vormen, structuren en contrasten in de natuur leidt tot de schepping van een eigen wereld en vormtaal. De organische vormen creëren rust, evenwicht en vooral verwondering.

In een aparte hoek zijn de creatieve werken en een gedichtenbundel van kinderen van groep 7 van de Wijdtveldschool te zien. Zij zijn begin januari in het kader van deze expositie gemaakt met begeleiding van de leerkracht en de exposanten. De leerlingen zullen tevens de tentoonstelling in het Franz Pfanner Huis bezoeken.

Bekijkt u hier de affiche van de tentoonstelling “Aardetekens en bomentaal”.