Vanaf zondag 25 augustus t/m 6 oktober is in het Franz Pfanner Huis, Klein Vink 4 te Arcen, de expositie “Moment aan de Maas”, te bezichtigen. Te zien zijn schilderijen van Ingrid Claessen en beelden van Pieter van Eck. De openingstijden van de expositie zijn iedere woensdag- , zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. De entree is gratis.
Op zondag 25 augustus wordt de expositie om 11.30 uur officieel geopend met een inleiding en met muzikale intermezzo’s van de uit Arcen afkomstige singer-songwriter Inge van den Kroonenberg.
Ingrid Claessen
Ingrid is in 1956 te Arnhem geboren. Zij studeerde in 1994 af als beeldende kunstenaar aan de Hoge School voor de Kunsten in Arnhem (ARTEZ). Zij heeft een atelier in Groesbeek, waar iedereen op afspraak welkom is. Zij is van oorsprong biologe. Zij brengt haar fascinatie voor verf en natuur tot uitdrukking in grote abstracte werken. Ingrid kijkt naar de natuur op een bijzondere manier: alle zintui-gen worden tegelijk gebruik. De indrukken die zij opdoet zijn “ muziek voor de ogen”. De poëzie van kleuren en vormen is uitgangspunt van haar schilderijen. Ingrid experimenteert met substantie en gelaagdheid en integreert hierin haar gevoel voor materiaal. Naast abstracte werken legt zij de mooie omgeving van Maas en Waal vast in vele kleine figuratieve schilderijtjes. Het zijn kleurrijke impressies van een land, dat haar lief is.
In opdracht schildert zij tevens stadsbeelden, portretten en dierbare plekken.
Pieter van Eck
Pieter is geboren in Groesbeek, waar hij nog altijd woont en werkt. Hij studeerde af als autonoom beel-dende kunstenaar aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht. Zijn werk laat iedereen versteld staan. Met een bepaalde verwachting, maar zonder zekerheid over het resultaat maakt hij monumentale beelden met bijna altijd meerdere verschijningsvormen. Als een ware ontdekkingsreiziger gaat hij aan de slag met alledaagse zaken als oude deuren, kartonnen kokers, sinaasappelschillen of profielen van metaal. Plat wordt ruimtelijk en andersom. Techniek vormt geen belemmering. Door het basismateriaal te vouwen, te versnijden of te verzagen ontstaan zijn ‘onvoorstelbare beelden’. Zij verenigen twee uitersten: de wereld van de ratio en die van de poëzie en de intuïtie. Pas als een idee letterlijk onvoorstelbaar is, ontstaat de onstuitbare wil om het uit te voeren.
In zijn aanpak speelt gestuurd toeval een belangrijke rol. Het afwijken van gebaande paden kan tot nieuwe oplossingen leiden. De problemen van vandaag los je niet op met de denkwijze, die tot die problemen geleid heeft, aldus Einstein. Vertrouw net als Pieter op het gestuurde experiment en sta verstelt van de mogelijkheden, die een dergelijke houding teweeg kan brengen.