Expositie “Fugare”

Franz Pfanner FugareVan 9 februari t/m 6 april is in het Franz Pfanner Huis, Klein Vink 4, Arcen de expositie “Fugare” te zien. Deze expositie bevat schilderijen van Peter Verheijden uit Venlo-Blerick over vluchtelingen, zwervers en verschoppelingen. Op 9 februari is om 11.30 uur de officiële opening  met medewerking van de Venlose gitarist Chris Janssen.
De openingstijden zijn iedere zaterdag- en zondag van 13.00 tot 17.00 uur behalve in het Carnavalsweekend (1-2 maart). De entree is gratis. Groepsbezoek is op afspraak mogelijk.

Achtergrond Fugare

In december 2009 zag Peter in de media enkele foto’s van Palestijnse vluchtelingen, mannen en vrouwen met kleine kinderen. ’s Avonds waren de beelden ook te zien op tv. Op dat moment bedacht hij, dat ook zijn leven zo begonnen is tegen het einde van wereldoorlog II. Twee uur na zijn geboorte werden zijn vader en moeder samen met hem, hun 1e kind, gedwongen de kelder uitgestuurd, omdat hun boerderij in de frontlinie lag. Ze moesten vluchten voor het oorlogsgeweld. Over deze vlucht werd later niet zoveel verteld, wel enkele ware en half ware verhalen met veel humor.

Die avond in december 2009 realiseerde Peter zich, hoe zijn ouders zich toen gevoeld moeten hebben en zij er waarschijnlijk net zo uitgezien hebben als de vluchtelingen eind 2009 op foto en tv. Deze beelden lieten hem niet meer los. Toch heeft het nog enkele maanden geduurd, voordat de eerste tekeningen en schilderijen ontstonden naar aanleiding van deze gebeurtenis.

Van het ene schilderij komt het andere en zo groeide op associatieve wijze een serie werken over vluchtelingen, zwervers, daklozen, gevangenen, prostituees, maar ook over vernielingen en verbanning en vlucht als mythisch gegeven. Een deel van deze werken zijn nu te zien in het Franz Pfanner Huis. Fugare is de naam van deze expositie. Het staat voor verdrijven, verjagen, verbannen, op de vlucht doen slaan.

Peter Verheijden, beeldend kunstenaar

Peter Verheijden is op 29-11-1944 geboren en studeerde af aan de Kweekschool in Venlo (1966) en de Academie voor industriële vormgeving Eindhoven, afdeling vrije beeldende vormgeving (1982).
Sinds 1984 exposeerde hij in Den Haag, Boxmeer, Emmen, Rotterdam, Amsterdam en in vele plaatsen in Limburg. Eerder was Peter te gast in het Franz Pfanner Huis met de expositie “Ars Moriendi” in 2006.
Zijn werken zijn o.a. te zien in musea en galeries in binnen- en buitenland (o.a. Venlo, Roermond, Maastricht, Thorn, Boxmeer, Emmen, New York en Denver USA).

Zie voor meer info www.peterverheijden.nl

Bekijk de affiche