Expositie “Landschap in meervoud”

landschapLandschap in Meervoud heet de nieuwe tentoonstelling, die te zien is in het Franz Pfanner Huis, Klein Vink 4, Arcen. Deze expositie met schilderijen van Albert Grosfeld en houtsculpturen van Gijs van Lanen is van 27 april t/m 25 mei iedere woensdag, zaterdag en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur te bezichtigen. De entree is gratis. Giften zijn welkom.

Ruim een jaar geleden benaderde het Franz Pfanner Huis in Arcen Albert Grosfeld voor een expositie in 2014. Hier ging hij mee akkoord. Op nieuwjaarsdag dit jaar overlijdt hij. Met instemming van zijn echtgenote kan de expositie toch doorgang vinden. Deze expositie kan gezien worden als een hommage aan de overleden kunstenaar.

Albert Grosfeld werd geboren als zoon van een schoenmaker en was na het overlijden van zijn vader voorbestemd om in diens voetsporen te treden, maar kiest uiteindelijk voor de kunst. Hij neemt tekenlessen bij Sef Moonen in Venlo en begint een studie aan de Jan van Eyckacademie in Maastricht, waar hij in 1953 cum laude slaagt. Er volgt een creatieve periode waarin hij veel schilderijen in olieverf, aquarellen en tekeningen vervaardigt. Hierbij had hij een favoriet, landschappen, die hij impressionistisch weer gaf. Zelf gaf hij ook les aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen en leidde en begeleide hij veel jonge kunstenaars vanuit zijn atelier in Blerick. In 1993 kreeg hij de Passauer Kunstprijs. Een tweejaarlijkse Europese prijs voor beelden kunst die hij verdiende met een nieuwe, zelf ontwikkelde, methode om te aquarelleren. Veel prachtig werk komt van zijn hand, waarvan een gedeelte te bewonderen is in het Franz Pfanner Huis.

Kunst voortgekomen uit het landschap, zo kunnen de houtsculpturen van de uit Someren-Eind afkomstige kunstenaar Gijs van Lanen betiteld worden. Als beeldend kunstenaar is deze oud leraar een autodidact die, begonnen met beelden uit gasbeton, bij toeval gegrepen werd door de magnifieke vormen verborgen in wortelhout. Zijn werk is dan ook voornamelijk gebaseerd op dit soort hout. Zijn intentie is het om de natuurlijke structuren van wortelhout zoveel mogelijk te behouden. De metalen sokkels van de werken zijn vervaardigd door de kunstsmid Juul Baltussen.

Bekijk de affiche