Overkwartier van Gelre

het_overkwartier_van_gelreOnder de titel “het Overkwartier van Gelre, een gemeenschappelijke geschiedenis” is van 31 augustus t/m 5 oktober in het Franz Pfanner Huis, Klein Vink 4 in Arcen, een tweetalige tentoonstelling te zien over de geschiedenis van het Overkwartier. Door toedoen van Keizer Karel V verloor het Overkwartier in 1543 zijn zelfstandigheid bij Traktaat van Venlo, ook bekend als “de Knieval”. De openingsuren van de tentoonstelling zijn iedere woensdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De entree is gratis.

Noord-Limburg en een deel van Midden-Limburg en de Duitse regio Niederrhein kennen een lange gemeenschappelijke geschiedenis, die door de huidige staatsgrens en de provincienaam Limburg bijna volledig onzichtbaar is geworden. In de Middeleeuwen behoorde het gebied tot het Hertogdom Gelre en was één van de vier kwartieren van het hertogdom. Het heette het Overkwartier van Gelre.

De tentoonstelling toont middels teksten, kaarten, afbeeldingen en attributen uitgebreid een beeld van het leven in de Middeleeuwen in de regio en het ontstaan van het hertogdom, dat door oorlogen, landjepik, schenkingen en huwelijken uitgroeide tot het grootste gewest van de toenmalige Nederlanden. Een markante historische periode wordt geschetst aan weerszijde van de huidige Nederlands-Duitse grens. In de voorbereiding van de tentoonstelling is door het Franz Pfanner Huis samengewerkt met de historische vereniging Overkwartier Gelre en de Geschichtskreis Wankum. Naast de ondersteuning door onder andere het Prins Bernhard Cultuur Fonds wordt het project in het kader van het INTERREG IV A programma Deutschland-Nederland medegefinancierd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en door de euregio rijn-maas-noord. Het project wordt begeleid door de euregio rijn-maas-noord.