Tentoonstelling Ontmoeting in Kant

Tentoonstelling Ontmoeting in Kant

Tentoonstelling “Ontmoeting in Kant”

De expositie “Ontmoeting in Kant, 10-neke in textiel en grafiek” wordt van 19 oktober tot 7 december 2014 gehouden in het Franz Pfanner Huis. De tentoonstelling met bijzondere werken van de Tienneke Ponjee is in deze periode op zaterdag en zondag van 13.00-17.00 en op afspraak te zien. De entree is gratis. Vrije gaven zijn welkom.

De tentoonstelling nader toegelicht

‘Ontmoeting in Kant’, is een bijzondere kennismaking met een product met een rijke geschiedenis. Dit was dan ook de uitdaging voor de Venlose kunstenares Tienneke Ponjee (10-neke) om zich in dit gegeven te verdiepen met een geheel eigen vertaling in grafische kunst als resultaat. Een prestatie op zich want kant – een transparant zelfstandig weefsel – kent zoveel soorten. Deze zijn vaak genoemd naar plaatsen of streken, waarbij het patroon   in de grond bepalend is voor de soortnaam die aan de kant wordt toegekend. En dan is er nog het verschil tussen naaldkanten en kloskanten.

De ‘hoofdrol’ van de expositie wordt opgeëist door een verzameling van 144 kleine grafische kunstwerkjes op een doek van maar liefst 9 m2. De ‘bijrollen‘ zijn weggelegd voor een fraaie verzameling objecten in kant en textiele kunst. Verrassende motieven, ingewikkelde patronen en fantasie. Een mooie combinatie, die deze expositie zo interessant maakt. Een eeuwenoud product dat eigenlijk altijd actueel blijft.

Workshops

Op zaterdag 8 november en 15 november 2014 wordt er door 10neke in het Franz Pfanner Huis een workshop boekje binden gegeven. De aanvang is om 14.00 uur. De kosten bedragen € 7,50 euro p.p. Betaling dient te geschieden bij aanvang van de workshop. Er kunnen per workshop maximaal 10 personen meedoen. Aanmelding voor een van de workshops is tot 25 oktober mogelijk tijdens de openingstijden van de tentoonstelling of via tienneke@home.nl

Over 10neke

Na twee opleidingen met een totale duur van veertien jaar op de Stedelijke Academie voor Plastische Kunsten te Genk (B), is 10neke in 2013 afgestudeerd in schilderkunst en grafische kunst. Het afstuderen vond plaats in het mooie Mijngebouw in Waterschei België, waar eerder de Manifesta was.10neke werkt vanuit haar intuïtie. Het geeft haar een ongekende vrijheid. Het is voor haar de manier om zichzelf te uiten. Vandaar het thema KANT. Als je Kant onder een loep bekijkt, zijn het allemaal lijnen. Lijnen, die elkaar ontmoeten. LEVENSLIJNEN-LEVENSDRADEN. Soms slijt er een draad van ouderdom of breekt er een draad……je kan het weer aan elkaar knopen, maar het wordt nooit meer zoals het was. Draden zijn kwetsbaar net zoals het leven. Kant het tere weefsel!

Opening

De opening vindt op 19 oktober om 11.30 uur plaats met muzikale intermezzo’s door de pianist Edwin Schimschmeier. Hij was al in 2010 met ensemble Elyseum in het Franz Pfanner Huis ter gelegenheid van de expositie “Hand in Hand met 10neke”. U bent van harte welkom op de opening of bij een bezoek aan de tentoonstelling tijdens de reguliere openingsperiode.