Expositie “Open water, schilderijen en objecten”

'open water'Honigcomplex' 2013Van 26 oktober t/m 6 december 2015 is in het Franz Pfanner Huis de expositie “Open water, schilderijen en objecten” van Milian van Stokkum te bewonderen. Op zondag 25 oktober om 11.30 uur is de opening van de expositie, daarna is de expositie iedere zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur te zien en de entree is gratis.

Milian van Stokkum (Boxmeer, 1963) volgde haar kunstopleiding in Arnhem en Amsterdam. In 1989 studeerde zij af en sindsdien werkt zij als beeldend kunstenaar in Nijmegen. Zij exposeert regelmatig in binnen- en buitenland. Haar werk is in bezit van gemeentes, verzamelaars en particulieren. Zij werkt ook in opdracht: olieverf portretten, objecten en schilderijen.

Milian werkt zowel twee- als driedimensionaal. Het werk bevat een eigen symboliek en toont een intieme en verstilde wereld. Ervaringen, observaties en het onderbewuste, zijn voor haar een onuitputtelijke bron.

“Wat ik met mijn werk wil laten zien is een gelaagdheid in het leven. Bij de schilderijen doe ik dit door ze in dunne transparante lagen op te bouwen. Met kleuren die dicht bij elkaar liggen creëer ik kleursferen. Spelend met perspectief ontstaan de ruimtes waarin mensen, dieren en dingen bewegen.

Het zijn werelden waarbij het niet éénduidig is wat je ziet. Met de ruimtelijke werken kan ik me fysiek verhouden, eromheen lopen, ze aanraken, vastpakken. Ook hier wil ik uitdrukking geven aan ervaringen in het leven, de verbanden en diepere lagen. Er bestaat een wisselwerking tussen de beelden, ze vullen elkaar aan. Bij het bouwen maak ik gebruik van diverse materialen (hout, keramiek, textiel, ijzer, gips ). Hierbij spelen de huid en de kleur van de materialen, de maat en de verhoudingen een grote rol. Bij de portretten gaat het mij vooral om de blik. Ik werk naar aanleiding van foto’s om de levendigheid van de ogen te kunnen treffen. De dunne transparante lagen van de olieverf geven de plasticiteit en het ademende karakter van de huid goed weer. Vaak maak ik een scherpe uitsnede zodat het gezicht bijna beeldvullend is. Het is altijd weer boeiend om te zien hoe sprekend zo’n portret dan wordt.”

Voor meer informatie over Milian van Stokkum en haar werk kunt u een kijkje nemen op haar website.