Expositie Ruud van der Beele

afbeelding expositie Ruud van der BeeleOnder de titel, Ruud van der Beele, een terugblik, is van 30 augustus t/m 11 oktober 2015 in het Franz Pfanner Huis, het werk te bewonderen van de in 1949 in Sevenum geboren en al 28 jaar in Arcen gevestigde kunstenaar.

Na zijn opleiding tot loodgieter koos van der Beele voor een meer kunstzinnige loopbaan die na zijn studie aan de Academie voor Vrije Beeldende Vorming in Eindhoven vanuit zijn atelier, eerst in Swolgen en vanaf 1987 op de Schans in Arcen, vorm kreeg. Aanvankelijk legde hij zich toe op het schilderen in diverse technieken. Geleidelijk aan en in toenemende mate ontstond echter de behoefte het geschilderde uit het doek te halen en die vorm in een driedimensionaal beeld om te zetten.

Inspiratie vindt de kunstenaar in het gevoel voor de mens, de natuur, het landschap van Noord Limburg, de Peel en vooral in Ierland. Hij is een bevlogen optimist en idealist met een filosofische inslag. Deze kenmerken vinden we dan ook in zijn werken terug. Vaak werkt hij met ijzer en steen en bekend zijn onder andere zijn kapellen, tronen en wolken.

Werk van Ruud van der Beele is al in diverse plaatsen in Nederland geëxposeerd en zijn sculpturen bevinden zich in de openbare ruimte van diverse Nederlandse plaatsen. De expositie toont de ontwikkeling in het werk van de veelzijdige kunstenaar door de jaren heen. De kunstwerken die in die periode naar particuliere eigenaren gingen zien we samen met hun bezitters terug in een fotogalerij.

De openingsuren van de expositie zijn iedere woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur en de entree is gratis. De opening is zondag 30 augustus om 11.30 uur.