Foto-expositie “Mijn moeder was een echte strijder”

Foto expositie "mijn moeder was een echte strijder"Van 1 februari t/m 22 maart 2015 is in het Franz Pfanner Huis, Klein Vink 4 in Arcen de expositie “Mijn moeder was een echte strijder” van de fotojournalist  Piet den Blanken te zien. De openingstijden zijn iedere zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. De entree is gratis. Voor meer info tel. 077-4732025.

Op indringende wijze is door Piet den Blanken het levensverhaal gefotografeerd van de Nicaraguaanse moeder Ivania Brooks Torres, 1973 – 2006. Zij werd slechts 33 jaar oud en met haar dood kwam een einde aan haar voortdurende strijd om bestaansmiddelen voor zichzelf en haar kinderen. Hiervoor heeft zij van alles geprobeerd maar belandde in de prostitutie. Waarschijnlijk als gevolg van aids werd zij doodziek en bleven haar kinderen, de oudste zestien en de jongste twee jaar,  alleen achter.

Piet den Blanken leerde de vrouw eind jaren negentig vorige eeuw kennen in de krottenwijken van Managua, toen hij een reportage maakte over de snel groeiende prostitutie in Nicaragua. Hij heeft haar al die jaren gevolgd, met als resultaat deze aangrijpende fotodocumentaire.

De sociaaleconomische omstandigheden waarbinnen gezinnen als dat van Ivania moeten proberen te overleven was en is nog steeds ongunstig. Er waren en zijn nauwelijks mogelijkheden om je bestaansrecht te garanderen. De bedreiging van alledag, drugs, prostitutie en geweld, zijn onlosmakelijk met de volksbuurten verbonden.

In het kader van de expositie houdt fotojournalist Piet den Blanken op maandag 9 februari om 19.30 uur een lezing in het Franz Pfanner Huis. Het Dekenaat Venlo laat met deze lezing in het Franz Pfanner Huis de Dekenale Vastenactie 2015 van start gaan.

PdB foto12