Kamerkoor Sophia

Op zondag 14 mei is het Sophia Kamerkoor uit Kiev te gast bij Podium Pfanner in MFA De Schans in Arcen.

In september 2022 concerteerde het Sophia Kamerkoor samen met kamerkoor Cantate in het Franz Pfanner Huis, waar het koor bij het publiek een onuitwisbare indruk achtergelaten heeft door de perfecte zuiverheid, de discipline en de muziek vanuit het hart. Er kwam een nieuwe kans voor een optreden van dit koor, omdat Kamerkoor Sophia begin mei weer even in Nederland is om deel te nemen aan het internationale koorfestival CantaRode in Kerkrade. En die kans konden we niet voorbij laten gaan.

Het Sophia Kamerkoor is een unieke creatieve formatie van zangers, verenigd vanuit het verlangen naar het creëren van hoogwaardige koormuziek. Het ensemble werd in 2007 opgericht door Ivan Bogdanov en wordt sinds 2010 geleid door Oleksii Shamrytskyi.

Sinds 2012 neemt het Sophia koor regelmatig deel aan festivals en internationale wedstrijden. Zo won het koor in 2014 en 2018 de eerste prijs op het Internationale Festival van Orthodoxe Kerkmuziek “Hajnovka “. In juli 2016 vertegenwoordigde het Sophia Koor de Oekraïne op de Bela Bartok International Choir Competition in Debrecen (Hongarije), een van de meest prestigieuze koorconcoursen ter wereld. Het koor won daar de eerste prijs in de categorie kamerkoren en een diploma voor de beste dirigent. In 2017 en 2019 werd kamerkoor Sophia op de Seghizzi International Competition in Italië tot winnaar uitgeroepen.

Podium Pfanner heeft overigens voor Nederland de primeur voor het eerste concert van Chamber Choir Sophia na het behalen van het Europees Kampioenschap 2023 eind april tijdens de Europese Grand Prix-koorfinale in Debrecen (Hongarije). Sophia wist de finale te bereiken na het behalen van 1e prijzen en de publieksprijs in het najaar 2022 tijdens de Grand Prix in het Spaanse Toledo.

Deze week treedt Sophia nog op bij de oosterburen in Stuttgart, Düsseldorf, Poznan, Berlijn , Warendorf en Köln en de volgende week zijn er in Nederland tourneeoptredens in Arcen, Utrecht, Kerkrade (Cantarode Festival), Landgraaf en Venray. Daarna zijn er weer optredens in Duitsland.

Wilt u alvast een voorproefje op het programma, dat zij in Hongarije heeft uitgevoerd en deels zingt in Arcen, dan kunt u bijgaande link naar Facebook gebruiken. https://www.facebook.com/100003206560797/videos/138586999102662/

In het programma Licht van de hele wereld bezingt het koor de kracht van de geest, als een licht in de duisternis. Het programma omvat 500 jaar koorgeschiedenis en laat ons de samenhang en het onderscheid tussen de muziek van onder meer Di Lasso en Diletsky, Bruckner en Koshyts en Penderetsky en Petrichenko horen.

De missie van het project is geld inzamelen ter ondersteuning van creatieve koren die in de Oekraïne werken.

De benefietvoorstelling op 14 mei in MFA De Schans, Burgemeester van Soest-Jansbekenplein 3 in Arcen begint om 11:30 uur. De entree bedraagt 15 euro inclusief koffie/thee in de pauze. Reserveren is niet meer mogelijk.

Nadere info 06-23550214 (Sylvia van den Kroonenberg).