Uniek Passieconcert op Palmzondag

FP Poster passieconcertDe Kruiswoorden, de woorden die Jezus volgens de Bijbel sprak toen hij aan het kruis hing, hebben veel schrijvers en componisten geïnspireerd en vormen het thema van diverse klassieke muziekstukken. Een van deze componisten is Joseph Haydn en een van zijn  beroemdste werken is “Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze”.

Het Meander Kwartet
Op Palmzondag 25 maart aanstaande zal dit bekende werk vertolkt worden door het Meander Kwartet tijdens het jaarlijkse Passieconcert in het Franz Pfanner Huis. De leden van het Meander Kwartet maken deel uit van onder andere het Gelders Orkest. Het is een oude bekende van een eerder Concert op de Zondagochtend in het Franz Pfanner Huis.

Die Sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze
Die sieben letzten Worte is gebaseerd op de berechting en de kruisiging van Jezus Christus. In de sfeer van de Goede Week overheersen eenvoud, deemoed en soberheid in het hele werk, de stemmingsvolle aanhoudende emotionaliteit is zonder gelijke.

Rond 1786 gaf een gefortuneerde priester in het Spaanse Cádiz Haydn de compositieopdracht om de zeven zinnen, de kruiswoorden van Christus te verklanken. Het was bedoeld voor de bijzondere liturgische dienst die ieder jaar op Goede Vrijdag gehouden werd.

Een jaar later was het werk af in de vorm van zeven meditaties voor orkest. Haydn belicht in elk deel één van de kruiswoorden van Christus. Het stuk eindigt met ‘Il Terremoto’, de aardbeving. Dit deel verklankt het natuurgeweld dat volgens het evangelie volgde op Jezus’ dood.

Tijdens de première waren de muren, ramen en pilaren van de kerk behangen met zwarte doeken. Slechts één grote lamp in het midden verlichtte de heilige duisternis. Haydns muziek sloeg in als een bom, zozeer zelfs dat Haydn korte tijd later bij zijn uitgever ook een bewerking voor strijkkwartet en een pianoversie liet verschijnen.

Reserveren
Het Passieconcert begint om 11.30 uur. De entree voor bedraagt 12 euro, inclusief een kopje koffie of thee dat u na afloop aangeboden wordt. Er is geen pauze. Reserveren is mogelijk via e-mail of 077 – 473 20 25.